Geriatriefysiotherapie

Wat is geriatriefysiotherapie?

Wanneer u binnen de doelgroep van kwetsbare ouderen valt met een hoge leeftijd en/of last heeft van complexe gezondheidsproblemen komt u in aanmerking voor geriatriefysiotherapie. Ook patiënten die een beroerte hebben gehad, dement worden, de ziekte van Parkinson hebben of last hebben van heupklachten wij behandelen met geriatriefysiotherapie. Bij Praktijk Kevenaar Fysiotherapie hebben wij jarenlange ervaring in het behandelen van deze groep patiënten met uiteenlopende gezondheidsklachten.

Naarmate we ouder worden, worden we steeds minder beweeglijk en soepel. Lopen gaat dan stroever, traplopen wordt lastiger en zelfs simpele huishoudelijke taken of een wandeling naar de supermarkt zijn soms niet meer mogelijk. Kortom, u wordt belemmerd in uw dagelijkse activiteiten en dat is erg vervelend. Met geriatriefysiotherapie kunnen we u helpen om uw lichamelijke mobiliteit te verbeteren en behouden.

Wanneer geriatriefysiotherapie?

Geriatriefysiotherapie is vooral geschikt voor kwetsbare ouderen en patiënten met andere ouderdomsverschijnselen die worden veroorzaakt door een ziekte of aandoening. Om te bepalen of u uw naaste in aanmerking komt voor deze geriatriefysiotherapie kijken we naar een aantal factoren: de aard en ernst van de klachten, het verlies van zelfstandigheid en zelfredzaamheid, de aanwezigheid van specifieke ouderdomsziekten zoals de ziekte van Parkinson, een ongewone wijze van emoties uiten en de noodzaak om meerdere aandoeningen te voorkomen. Wanneer er meerdere van deze factoren aanwezig zijn is er sprake van een geriatrische situatie.

Bij het ouder worden verandert het lichaam en worden spieren, weefsels, botten en andere structuren zwakker. Hierdoor ontstaan vaak meerdere lichamelijke klachten. Met geriatriefysiotherapie werken we samen aan uw mobiliteit, belastbaarheid, kracht en conditie. Dit doen we door het geven van oefentherapie in onze praktijk (zowel individueel als in groepsverband) en door te adviseren en thuisoefeningen mee te geven, met als doel om de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de patiënt in stand te houden en/of te bevorderen. Ook kunnen onze geriatriefysiotherapeuten adviseren in de juiste handelingen en hulpmiddelen. Voor onze geriatische behandelingen werken we tevens samen met andere zorgprofessionals zoals de huisarts en de thuiszorg.

Nadat u een afspraak met ons heeft gemaakt volgt er een intakegesprek met een van onze geriatriefysiotherapeuten. Deze zal middels een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek proberen te achterhalen wat de aard, ernst en oorzaak is van uw klachten. Na dit gesprek zal hij samen met u een behandelplan opstellen wat is afgestemd op uw leefstijl, conditie, belastbaarheid en dagelijkse activiteiten. Het behandelplan omvat het aantal en type behandelingen. Soms kan er een combinatie gemaakt worden van meerdere fysiotherapie behandelingen zoals reguliere fysiotherapie, manuele therapie, oedeemfysiotherapie en/of dry needling. Al onze geriatrische behandelingen zijn erop gericht om uw klachten te verminderen en nieuwe klachten te voorkomen.

Wordt uw oedeemfysiotherapie behandeling vergoed?

Praktijk Kevenaar Fysiotherapie heeft contracten en afspraken met bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars, zoals VGZ, CZ en het Zilveren Kruis. In vrijwel alle gevallen wordt uw geriatriefysiotherapie behandeling volledig vergoed vanuit uw (aanvullende) zorgverzekering. Ook zijn wij aangesloten bij Parkinsonnet. Heeft u last van een oedeem, vochtophoping of andere oedeem gerelateerde klachten? Maak dan eenvoudig een afspraak via onze website of neem telefonisch contact met ons op.