Sportrevalidatie

Wat is sportrevalidatie?

Sport en beweging zijn cruciaal voor onze mentale en fysieke gezondheid. Wanneer u aan actieve sportbeoefening doet, op hoog niveau sport of u topsporter bent, kan het zijn dat u een blessure oploopt tijden het sporten. Bij Praktijk Kevenaar Fysiotherapie zijn we gespecialiseerd in sportrevalidatie- en begeleiding en hebben we jarenlange ervaring met het behandelen van (top)sporters van alle leeftijden.

Sportrevalidatie is een specialisme binnen de fysiotherapie die zich richt op het herstel. Deze vorm van hersteltraining is uitermate geschikt voor patiënten die op hoog niveau sporten en hiervan weerhouden worden door chronische of acute blessures.

Ook behandelen wij sporters die moeten herstellen van een trauma of operatie door hen te begeleiden naar het oude niveau. Daarnaast helpen wij sporters die hun prestaties willen verbeteren door hun belastbaarheid met kleine stapjes te verhogen. Dit doen onze sport fysiotherapeuten onder meer door het aanbieden van personal training, leefstijl coaching, sportbegeleiding, voedingsadvies, sportmassages, dry needling, manuele therapie en sport fysiotherapie. En zelfs small group training, ofwel het trainen in kleine groepen, behoort tot de mogelijkheden.

Wanneer sportrevalidatie?

Als u na een blessure of ander lichamelijk letsel weer op uw oude niveau wilt komen, of uw prestaties wilt verbeteren is sportrevalidatie een uitstekende oplossing. Tijdens uw sportrevalidatie behandelingen wordt er gekeken naar uw belastbaarheid, (sport)verleden, conditie en doelen voor de toekomst. Ook het type en de manier van sportbeoefening is belangrijk voor uw revalidatie. Een voetballer uit de eerste divisie heeft immers andere begeleiding nodig dan een prof wielrenner, marathon loper of een ruiter.

Onze sport fysiotherapeuten stellen altijd een behandelplan op maat op, waarbij naast het behandelen van de blessure ook wordt gekeken hoe we de risico’s op een volgende blessure kunnen minimaliseren. Maar ook het bespreken van uw persoonlijke doelen maakt onderdeel uit van uw sport revalidatie traject. Sommige (top)sporters willen zo snel mogelijk weer op topniveau presteren, terwijl anderen liever op een lager niveau aan de slag gaan.

Wanneer u een afspraak heeft gemaakt bij met een van onze sport fysiotherapeuten vindt er een intake, ofwel anamnese plaats. Tijdens een vraaggesprek probeert de fysiotherapeut in kaart te brengen wat uw persoonlijke doelen, leefstijl, achtergrond, conditie, dagelijkse activiteiten en klachten zijn.

Aanvullend worden er een aantal lichamelijke tests bij u uitgevoerd, zoals een conditie- en fitheidstest. Soms biedt dit onvoldoende duidelijkheid en kan de fysiotherapeut een echografie maken van de plek waar uw (sport)blessure zich bevindt. Nadat de anamnese is opgesteld maakt de fysiotherapeut een persoonlijk sport revalidatie behandelplan dat past bij uw huidige situatie, doelen en leefstijl.

Uw persoonlijke behandelplan omvat het aantal sessies dat vereist is om uw prestaties te verbeteren en/of om u zo snel mogelijk van uw lichamelijke ongemakken en klachten af te helpen. Hierbij kun u denken aan het opstellen van een persoonlijk sport- en voedingsschema, sportbegeleiding– en massages, leefstijl coaching, medical taping en oefentherapie.

Wordt sportrevalidatie vergoed?

Praktijk Kevenaar is gespecialiseerd in sport revalidatie en heeft contracten en afspraken met zo goed als alle zorgverzekeraars in Nederland. In vrijwel alle gevallen wordt sportrevalidatie volledig vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering wanneer dit vereist is voor uw herstel. Heeft u last van een acute blessure, chronische klachten of wilt u uw sportprestaties simpelweg verbeteren? Maak dan eenvoudig een afspraak via onze website of neem telefonisch contact met ons op.