Sport fysiotherapie

Wat is sport fysiotherapie?

Sport therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die erop is gericht om sportblessures te behandelen en nieuwe blessures te voorkomen. Sport therapie wordt niet uitsluitend ingezet bij (top)sporters en atleten, maar ook bij patiënten die graag meer aan sport of beweging zouden willen doen of wanneer er sprake is van (sport)blessures. Bij Praktijk Kevenaar fysiotherapie hebben we jarenlange ervaring in het succesvol toepassen van sport fysiotherapie bij onze patiënten.

Wanneer sport fysiotherapie?

Waar reguliere fysiotherapie zich meer geschikt is voor het behandelen van algemene klachten, blessures en aandoeningen, richt sport fysiotherapie zich vooral op de behandeling en preventie van sport gerelateerde klachten. Beweging en sportbeoefening zijn goed, maar kunnen ook leiden tot lichamelijke klachten. Hierbij kunt u denken aan een blessure, maar ook overbelasting is een veelgehoorde klacht. Vaak gaat het mis doordat patiënten opeens beginnen met sporten, zonder de juiste voorlichting gehad te hebben. Bij Praktijk Kevenaar bieden we daarom ook de mogelijkheid tot personal training, leefstijl coaching en om persoonlijke oefenprogramma’s voor u op te stellen.

Bij sport fysiotherapie helpen onze sport fysiotherapeuten door u te adviseren in het starten met bewegen (aangepast op uw tempo en conditie) het kiezen van de juiste sportbeoefening voor u, het opbouwen van trainingen en over het voorkomen van blessures. Soms is het noodzakelijk om een combinatie van therapieën in te zetten om het beste resultaat te bereiken. Indien u bijvoorbeeld nog herstellende bent van een blessure, zullen we eerst werken naar een herstel om vervolgens later uw belastbaarheid op te gaan bouwen.

Dit doen we door de getroffen spieren en gewrichten te behandelen en door lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn. Daarnaast kan de fysiotherapeut sport therapie inzetten als onderdeel van uw totale (fysiotherapie) behandelplan. Ook hebben wij patiënten die simpelweg meer willen bewegen, maar niet goed weten hoe. Dit kan zijn doordat ze lang niet gesport hebben of doordat de levensomstandigheden veranderd zijn. Zo helpen we patiënten door middel van sport fysiotherapie die (veel) zijn afgevallen, zijn aangekomen, in een Covid revalidatie traject zitten, herstellende zijn van een operatie of hun sport prestaties willen verbeteren in een sportrevalidatie traject.

Nadat u een afspraak heeft gemaakt vindt er een intakegesprek plaats met een van onze sport fysiotherapeuten. Tijdens dit gesprek probeert de fysiotherapeut een beter beeld te krijgen van uw leefstijl- en omstandigheden, belastbaarheid, dagelijkse activiteiten, persoonlijke doelen en eventuele lichamelijke klachten. Als aanvulling daarop kan de sport fysiotherapeut ook een aantal lichamelijke tests bij u uitvoeren, zoals een conditie of fitheidstest. Na dit gesprek stelt de sport fysiotherapeut een persoonlijk behandelplan dat past bij uw situatie en leefstijl.

Uw persoonlijke behandelplan omvat het aantal en type behandelingen en welke vormen van sport fysiotherapie noodzakelijk is om uw doelen te behandelen en/of om u van uw klachten af te helpen. Hierbij kun u denken aan het opstellen van een sportschema met (thuis)oefeningen, personal training, sportmassages, voedingsadvies, sportbegeleiding, leefstijl coaching, medical taping en oefentherapie.

Wordt sport fysiotherapie vergoed?

Praktijk Kevenaar heeft contracten en afspraken met zo goed als alle Nederlandse zorgverzekeraars. In vrijwel alle gevallen wordt uw sport fysiotherapie volledig vergoed vanuit uw (aanvullende) zorgverzekering wanneer dit vereist is voor uw herstel. Heeft u last van een acute blessure, chronische klachten of wilt u uw meer gaan bewegen? Maak dan eenvoudig een afspraak via onze website of neem telefonisch contact met ons op.