Psychosomatische fysiotherapie

Wat is psychosomatische fysiotherapie?

Psychosomatische fysiotherapie is erop gericht om stress gerelateerde klachten te behandelen. Bij Praktijk Kevenaar behandelen we niet alleen patiënten met lichamelijke klachten die een duidelijke aanwijsbare oorzaak hebben. Soms ontstaan of verergeren lichamelijke door teveel spanning of stress. Iedereen krijgt weleens te maken met een stressvolle situatie. Wanneer stress kortstondig aanwezig is verdwijnen de klachten die hieruit voortvloeien vaak gelukkig vanzelf. Maar als er sprake is van een langdurige stressvolle situatie kan dit een negatieve impact hebben op ons lichaam. Ons lichaam moet dan harder werken om om te kunnen gaan met de extra spanning of stress.

Bij psychosomatische fysiotherapie kan de fysiotherapeut u helpen om de spanning in uw lichaam actief te verlagen en het lichaam minder hard te laten werken. Dit doen we onder meer door u te adviseren, door ontspanningsoefeningen toe te passen en u technieken aan te leren die het lichaam tot rust brengen. Zo worden uw lichaam en systemen tot rust gebracht en krijgt uw lichaam te ruimte om te herstellen. Hierdoor zullen uw lichamelijke klachten minder heftig zijn en na verloop van tijd zelfs verdwijnen.

Wanneer psychosomatische fysiotherapie?

Stress en andere spanningsklachten bestaan in vele vormen en uit zich bij iedere patiënt anders. De ene patiënt komt ervan aan, terwijl de andere er juist door afvalt. Soms kunnen stressklachten leiden tot hoofdpijnen, slaap- en concentratieproblemen, en rug– en nek- en schouderklachten. Psychosomatische fysiotherapie gaat dus verder dan alleen het lichamelijke aspect van uw klachten, door te kijken naar de onderliggende oorzaak en het lichaam en de geest als één geheel te zien.

Een beetje spanning of stress is niet erg en heeft zelfs een belangrijke functie. Het is een reactie die stamt uit de oertijd, toen we als mensen vaak in gevaarlijke situaties terecht kwamen. Als reactie daarop ontstond een ‘fight or flight’ instinct, ofwel vechten of vluchten. Tegenwoordig belanden we gelukkig minder vaak in dergelijke situaties, echter bestaat de reactie nog wel.

We kunnen dan ook een onderscheid maken in stressklachten: in een lichte vorm uit stress zich vaak als spanning, of het gevoel hebben van ‘overspannen’ te zijn. Deze klachten zijn vaak gelukkig tijdelijk aanwezig en gaan meestal over door een tijdje wat rustiger aan te doen. Het wordt pas een probleem wanneer de stressklachten langer aanhouden en zich uiten in lichamelijke ongemakken. Hierbij kunt u denken aan spierpijn, duizeligheid en in extreme gevallen zelfs paniek- en angstaanvallen en hartkloppingen.

Wanneer uw stressklachten chronisch van aard zijn en onbehandeld blijven loopt u het risico dat deze erger worden, of dat er andere lichamelijke klant ontstaan. Voor veel patiënten is het niet altijd even makkelijk om na te gaan wanneer er precies behoefte is aan psychosomatische fysiotherapie.

Ook wordt er vaak gedacht dat er een doorverwijzing nodig is vanuit de huisarts, maar niets is minder waar. Bij Praktijk Kevenaar Fysiotherapie zijn we gespecialiseerd in het behandelen van stress- en spanningsklachten en werken we nauw samen met andere borgprofessionals om u zo de juiste behandeling op maat te bieden, afgestemd op uw wensen, doelen en leefstijl.

Wordt uw psychosomatische fysiotherapie vergoed?

Praktijk Kevenaar Fysiotherapie heeft contracten en afspraken met bijna alle zorgverzekeraars in Nederland, zoals CZ, VGZ en het Zilveren Kruis. In vrijwel alle gevallen wordt psychosomatische fysiotherapie volledig vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering, wanneer dit noodzakelijk is om van uw stressklachten af te komen. Heeft u last van acute of chronische klachten? Maak dan eenvoudig een afspraak via onze website of neem telefonisch contact met ons op.